Czy może być coś lepszego niż pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką? Tak bardzo aromatyczne i pyszne. Ja je uwielbiam! Stanowią świetną alternatywę dla klasycznych frytek. Fajnie komponują się jako dodatek obiadowy albo zjedzone solo. Polecam!

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką – składniki:
- około 10 małych ziemniaczków,
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki,
- odrobina soli.
Sposób przygotowania
Najpierw ziemniaczki obieram, przekrawam na pół i zalewam zimną wodą z dodatkiem soli.
Gotuję je około 8 minut od momentu zagotowania wody.
Następnie należy je odcedzić i chwilkę poczekać aż przestygną.
W tym czasie zmieszaj ze sobą olej, zioła i paprykę.
Powstałym sosem dokładnie wysmaruj ziemniaczki (można to zrobić w miseczce).
Później wyłóż ziemniaczki na blaszkę z papierem do pieczenia (tak aby były oddzielone od siebie) i piecz przez 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Smacznego! 🙂
Jestem przekonana, że ta wersja pieczonych ziemniaczków przypadnie Wam do gustu i będziecie częściej do nich wracać. Pamiętajcie, że wbrew powszechnym opiniom, ziemniaczki można jeść nawet na dietach redukcyjnych. To nie one są tuczące, a dodatek gęstych sosów. Jeśli jednak zjecie je w wersji pieczonej czy gotowanej, to z pewnością nie przyjmiecie nadmiaru kalorii.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?
Uwielbiam takie ziemniaki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam