Warsztaty


Badania pokazują, że już niestety co piąte polskie dziecko ma problemy z nadwagą i otyłością! Dane są naprawdę alarmujące i trzeba zacząć działać, aby zwalczyć to negatywne zjawisko. Przyczyn otyłości jest wiele, m.in. czynniki genetyczne, środowiskowe, ale w głównej mierze jest to brak świadomości żywieniowej. Jako dietetyk wychodzę naprzeciw z pomocą skierowaną do dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Poprzez wspólną zabawę i edukację uczę dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych, propaguję zdrową dietę i tym samym, przyczyniam się do zwalczania problemu nadwagi i otyłości wśród dzieci.

Oferuję przyjazne warsztaty żywieniowe, na których dzieci otrzymują istotną wiedzę dotyczącą zdrowego żywienia, a później same wykorzystują ją w praktyce. Każdy warsztat składa się z dwóch części: edukacyjnej i praktycznej i trwa około 60 min.

Część edukacyjna to omówienie konkretnego problemu (w zależności od rodzaju warsztatu), a część praktyczna, to tworzenie zdrowych alternatyw w atmosferze zabawy.

Każdy rodzaj warsztatu dostosowuję do wieku dzieci oraz ich umiejętności, aby mogły jak najwięcej skorzystać z przeprowadzonych zajęć.
Warsztaty są prowadzone w oparciu o moje autorskie pomysły, gdzie wykorzystuję zdobyte doświadczenie i wiedzę. Zajęcia są wzbogacone o wszystkie materiały niezbędne do przeprowadzenia zajęć (materiały dydaktyczne, fartuszki, sprzęt kuchenny dla dzieci, produkty spożywcze, itd.).

 

Zapraszam do zapoznania się z aktualną ofertą warsztatów dla dzieci:

1. Co zamiast cukru? Uczymy się robić zdrowe smakołyki

Rozmawiamy z dziećmi o szkodliwości cukru i jego negatywnym wpływie na zdrowie. Dzieci poznają zdrowe zamienniki rafinowanego cukru, które można wykorzystać do stworzenia ulubionych deserków. Omawiam z dziećmi skład popularnej, ale bardzo niezdrowej nutelli. Część praktyczna, to tworzenie pysznego, zdrowego kremu czekoladowego z wykorzystaniem daktyli i innych sekretnych składników 😉

2. Owocowe eksperymenty

Dzieci poznają najważniejsze właściwości wybranych owoców. Mają możliwość także poznać kilka egzotycznych gatunków, mniej znanych na polskim rynku. Rozmawiamy o witaminach i o tym, dlaczego są one tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Po części edukacyjnej, dzieci przygotowują sałatki owocowe z dodatkiem zdrowego sosu czekoladowego zrobionego na bazie suszonych daktyli i kakao.

3. Warzywna supermoc

Rozmawiamy z dziećmi o warzywach i ich wartości odżywczej. Bawimy się w zgadywanki i dzieci poznają warzywa za pomocą zmysłu dotyku i smaku. W części praktycznej dzieci pobudzają zmysł wyobraźni i tworzą pyszne kanapki z warzywnymi buźkami. Oczywiście później z apetytem konsumują swoje kulinarne dzieła 😉

4. Woda zdrowia doda

Dzieci poznają znaczenie wody dla organizmu. Rozmawiamy o szkodliwości słodkich napojów i wód smakowych. W części praktycznej tworzymy z dziećmi pyszne i zdrowe lemoniady.

5. Zdrowy talerzyk

Rozmawiamy z dziećmi o produktach spożywczych i piramidzie zdrowego żywienia. Dzieci uczą się, jak prawidłowo komponować posiłki i jakie produkty spożywcze powinny występować w ich diecie najczęściej, a których lepiej unikać. W części praktycznej dzieci komponują z dostępnych produktów spożywczych własny posiłek na kolorowym talerzyku.