Zupa z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą. Przepyszna i rozgrzewająca propozycja dla całej rodziny :)

3.7K

Zupa z batatami, kurczakiem i soczewicą to pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Jest prosta w przygotowaniu. Ja gotuję ją od razu na dwa dni, aby zaoszczędzić czas 🙂 Wam także polecam takie rozwiązanie. U nas ta zupka smakuje wszystkim domownikom, nawet najmłodszy Antoś chętnie wyjada z niej słodkie ziemniaczki. Odmiana batatów o żółtym miąższu to doskonałe źródło karotenoidów, w tym luteiny, która działa zbawiennie na nasz wzrok. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bez wątpienia warto uwzględnić je w swojej zdrowej diecie! 🙂 A teraz już zapraszam Was do prostego przepisu na pyszną zupkę 🙂

Zupa z batatami, kurczakiem i soczewicą

Składniki (6 porcji):

  • 2 bataty (łącznie około 600g),
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 1 cebulka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy,
  • około 1,5l wywaru warzywnego (ja używam mieszanki 100% suszonych warzyw),
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego,
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, oregano i kurkumy,
  • posiekana kolendra do podania.

Sposób przygotowania

Najpierw obieramy bataty i kroimy je w kostkę. Następnie cebulę i czosnek siekamy. Później w garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i masło klarowane i przesmażamy warzywa przez około 3 minuty razem z przyprawami. Następnie dodajemy przepłukaną soczewicę i zalewamy całość gorącym bulionem, około 1,5l. Całość zagotowujemy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Ugotowaną zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko kokosowe, mieszamy. Zupę podajemy z posiekaną kolendrą.

Smacznego! 🙂

Ta zupka to wspaniała propozycja uwzględniająca straczki, których jako Polacy wciąż jemy za mało, a które są dla nas jak najbardziej wartościowe. Zachęcam do zapoznania się z artykułem nt. strączków.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 280 kcal
Białko: 24,2 g
Węglowodany: 31,9 g
Tłuszcz: 7,7 g
Błonnik pokarmowy: 8,4 g
Ładunek glikemiczny: 11,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij