Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą – bardzo sycąca

35.8K

Pyszna i sycąca sałatka, która idealnie nadaje się do zapakowania w pojemnik i zabrania ze sobą do pracy. Ma aż ponad 30g białka w porcji więc nasyci nas na długo. Bardzo polecam, to jedna z moich ulubionych 🙂 Oto sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. Jestem pewna, że jeśli spróbujecie ją choć raz, to na zawsze zagości w Waszej kuchni.

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Składniki (2 porcje):

  • tuńczyk w sosie własnym (konserwowy), 180g po odsączeniu,
  • 200g czerwonej fasoli z puszki (masa netto),
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka dobrej jakości majonezu,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw fasolę przepłucz na sitku, a tuńczyka odsącz.
Następnie cebulkę i szczypiorek posiekaj, a ogórki pokrój w kostkę.
Później wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dodaj majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj.

Smacznego! 🙂

A jak jest u Was z jedzeniem sałatek? Czy występują one często w Waszej diecie, czy raczej sporadycznie? Sałatki to genialny sposób na wzbogacenie jadłospisu w cenne warzywa ale także ryby, a tym samym istotne dla zachowania zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 382 kcal
Białko: 31,3 g
Węglowodany: 34,1 g
Tłuszcz: 14,4 g
Błonnik pokarmowy: 7,7 g
Ładunek glikemiczny: 12,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij