Kotleciki z komosy ryżowej – czyli pulpeciki dla osób na diecie bezmięsnej

3.2K

Tym razem mam dla Was przepis na kotleciki w nieco innej odsłonie, a mianowicie złociste kotleciki z komosy ryżowej. Warto wypróbować aby wprowadzić zdrowe urozmaicenie do swojej diety. To danie na pewno zachwyci osoby, które zrezygnowały ze spożywania mięsa, ale mam nadzieję, że także mięsożercy się na nie skuszą 🙂 Kotleciki są pyszne. Mają w środku suszone pomidory, mozzarellę i natkę pietruszki. Więc po prostu muszą dobrze smakować. Zapraszam do przepisu, a także po kilka ciekawostek dotyczących samej komosy ryżowej.

kotleciki z komosy ryżowej

Co warto wiedzieć o komosie ryżowej?

Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoą lub ryżem peruwiańskim, jest rośliną z rodziny komosowatych. Jej korzystne właściwości odżywcze i zdrowotne są znane od wieków. Quinoa określana jest jako pseudozboże – mimo, że nie jest zaliczana do grona zbóż, jej nasiona są bogate w skrobię. Sama roślina stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, przez co idealnie pasuje do diet osób rezygnujących ze spożywania mięsa.
Dzięki zawartości flawonoidów (m.in. kwercetyna i kemferol), komosa ryżowa działa przeciwutleniająco na organizm, co oznacza, że chroni nas przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Quinoa posiada także niski indeks glikemiczny, to znaczy, że po jej spożyciu przez długi czas odczuwamy nasycenie. Z kolei duża ilość błonnika, znajdująca się w komosie ryżowej usprawnia pasaż jelitowy i wspomaga prawidłową pracę jelit. Ponadto, zawarte w roślinie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) działają ochronnie na nasz organizm, w szczególności na układ sercowo naczyniowy, a poprzez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi zapobiegają występowaniu miażdżycy. 
Warto zaznaczyć, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu i może być polecana osobom cierpiącym na celiakię.

Składniki (20 sztuk):

  • komosa ryżowa, 200g (masa sucha),
  • 1 opakowanie sera mozzarella (125g masa netto),
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • otręby owsiane, 5 łyżek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • około 6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia kotlecików.

Sposób przygotowania

Najpierw komosę ryżową przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według przepisu z opakowania.
Następnie ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Składniki przełóż do miski.
Dodaj także jajka, odcedzoną i wystudzoną komosę ryżową, otręby, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek.
Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

kotleciki z komosy ryżowej


Na koniec zwilżonymi dłońmi formuj kotlety.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety z obu stron, do złocistego koloru.
Usmażone kotleciki przełóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego! 🙂

Kotleciki fantastycznie komponują się z pieczonymi talarkami z cukinii i ziemniaczków i sałatką paprykową z fetą i oliwkami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 118 kcal
Białko: 4,2 g
Węglowodany: 9,8 g
Tłuszcz: 7,5 g
Błonnik pokarmowy: 1,4 g
Ładunek glikemiczny: 3,1

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij