Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Warzywne curry z czerwoną soczewicą

Warzywne curry z czerwoną soczewicą

Warzywne curry z czerwoną soczewicą to jeden z łatwiejszych i szybszych obiadów. W mojej kuchni gości zawsze wtedy, gdy zostaną mi jakieś ugotowane warzywa z innego dania. W tym przypadku był to kalafior romanesco, ale świetnie sprawdzi się też ten klasyczny. Oczywiście nie marnujemy żywności, tylko staramy się ją wykorzystać na różne sposoby. U nas curry smakuje wszystkim. Polecam także Wam 🙂

Warzywne curry z czerwoną soczewicą

Składniki (2 porcje):

  • soczewica czerwona, 6 łyżek,
  • 1/2 główki kalafiora (około 400g), u mnie był to kalafior romanesco,
  • 1 batat,
  • 1/2 cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 3cm kawałek imbiru,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 200ml mleka kokosowego,
  • 200ml wywaru warzywnego,
  • łyżeczka curry,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta papryki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania

*Kalafior był ugotowany wcześniej.
Najpierw w głębokiej patelni rozgrzewam olej rzepakowy i przesmażam posiekaną cebulkę z czosnkiem i imbirem.
Następnie dodaję obranego i pokrojonego w kostkę batata oraz różyczki kalafiora.
Całość zalewam mlekiem kokosowym i wywarem warzywnym. Doprawiam i mieszam.
Dosypuję także czerwoną soczewicę.
W razie potrzeby można dolać wodę.
Danie gotuję pod przykryciem przez około 15 minut.
Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
422kcal
Białko: 18,7g
Węglowodany: 72,6g
Tłuszcz: 8,6g
Błonnik pokarmowy: 14,5g
Ładunek glikemiczny: 24g

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *