Makaron w sosie porowo-szpinakowym

2.8K

Propozycja na ekspresowe danie obiadowe dla całej rodziny. Makaron w sosie porowo-szpinakowym, który jest przepyszny! Oczywiście polecam do tego dania makaron pełnoziarnisty, gryczany lub żytni. Wtedy będzie zdecydowanie zdrowiej. Ja tym razem użyłam makaronu żytniego pełnoziarnistego, bo ostatnio dorwałam go na promocji w jednym z supermarketów 🙂 Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące. Myślę, że wszyscy miłośnicy makaronów będą zachwyceni!

makaron w sosie porowo-szpinakowym

Składniki (2 porcje):

  • 1 por,
  • 200g szpinaku,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200g śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego,
  • szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 140g makaronu żytniego pełnoziarnistego.

Sposób przygotowania

Najpierw pora pokrój w talarki, a cebulkę i czosnek posiekaj. Następnie przesmaż warzywa na rozgrzanej oliwie i maśle klarowanym. Po chwili dodaj także szpinak i podgrzewaj wszystko do czasu aż szpinak straci swą objętość. Na koniec zalej wszystko wywarem warzywnym i śmietaną. Dodaj przyprawy, zamieszaj. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 577 kcal
Białko: 17,2g
Węglowodany: 68,5g
Tłuszcz: 29,6g
Błonnik pokarmowy: 11,4g

Ładunek glikemiczny: 25,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij