Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami

aksamitny koktajl kakaowy z awokado

W sezonie jesienno-zimowym namawiam do korzystania z mrożonek. Dzięki temu możemy w prosty sposób wzbogacić naszą dietę w warzywa. Dziś mam dla Was prostą i pyszną propozycję, która sprawdzi się np. jako kolacja. Oto sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami. Ja dodałam do niej także nasiona słonecznika, bo lubię chrupiące dodatki w sałatkach. Ta sałatka jest naprawdę pyszna i sycąca. Sprawdźcie na końcu wpisu jej wartości odżywcze i wpasujcie ją do swojego jadłospisu 🙂

Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami

Sałatka z fasolką szparagową, fetą i pomidorkami – składniki (2 porcje):

  • fasolka szparagowa zielona mrożona, 200g,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 100g sera feta,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • dressing – 2 łyżki oliwy z oliwek + łyżeczka miodu + łyżeczka musztardy + odrobina wody,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

Najpierw fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

W tym czasie pokrój pomidorki w ćwiartki, a fetę w kostkę.

Następnie ugotowaną fasolkę odcedź i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Później składniki na dressing porządnie ze sobą wymieszaj i dodaj do sałatki.

Sałatkę zajadaj z ulubionym pieczywem, np. kromką żytniego chleba. Mniam! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA PIECZYWA:
350kcal
Białko: 12g
Węglowodany: 19g
Tłuszcz: 26,3g
Błonnik pokarmowy: 4,8g

Ładunek glikemiczny: 6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *