Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami. Przepyszny, polecam każdemu! Co roku gości w mojej świątecznej kuchni :)

35.8K

Kocham świąteczny czas! Mogłabym non stop piec pierniki w zdrowszej wersji i pić bezalkoholowe grzańce (urok karmienia piersią). Dziś wspólnie z moją małą kuchareczką Zosią upiekłyśmy zdrowszą wersję piernika. Wyszedł nam rewelacyjnie! Przepis oczywiście bardzo prosty więc nic tylko zachęcam Was do wypieków 🙂 Oto przepyszny bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni smakiem i prostotą jego wykonania 🙂

piernik z jabłkiem i bananami
Piernik w zdrowej wersji 🙂

Bezcukrowy piernik z jabłkiem i bananami – składniki (12 porcji, tradycyjna keksówka):

  • 2 bardzo dojrzałe banany,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika bez dodatku cukru (np. z firmy Kotanyi),
  • 2 łyżki kakao 100%,
  • 80ml oleju rzepakowego,
  • 100ml mleka 2% lub niesłodzonego napoju roślinnego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 jajka,
  • 250g mąki orkiszowej jasnej (piernik uda się także na mące owsianej albo orkiszowej pełnoziarnistej),
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych bez dodatku cukru do przełożenia piernika,
  • łyżka płatków migdałowych do posypania.

Polewa:
– 40g czekolady 70% kakao,
– odrobina wody,
– 2 łyżki masła.

*w mojej książce: “Słodycze bez cukru i słodzików” znajdziecie ten piernik w wersji z polewą z daktyli i kakao

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego piernika jest bardzo łatwe 🙂

Rozpoczynamy od wyłożenia keksówki papierem do pieczenia i rozgrzania piekarnika na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę.
Później mieszamy w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i przyprawę do piernika.
W drugiej misce blendujemy ze sobą na gładką masę banany, olej, jajka i mleko.
Następnie dodajemy do mokrej masy kawałki jabłka i mieszamy.

bezcukrowy piernik

Na koniec dorzucamy również suche składniki i ponownie mieszamy wszystko łyżką do połączenia się składników.

bezcukrowy piernik

Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy przez około 45 minut.

bezcukrowy piernik
Tak wygląda pierniczek wyjęty prosto z piekarnika 🙂

Przygotowanie polewy

Wystarczy umieścić kawałki czekolady, masło i odrobinę wody w garnuszku. Podgrzewamy całość i mieszamy do czasu, aż się wszystko rozpuści. Ciasto polewamy po wyjęciu z piekarnika i posypujemy płatkami migdałowymi.

bezcukrowy piernik

Gdy nasz piernik nieco przestygnie, to przekrawamy go na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi.

bezcukrowy piernik

Smacznego! 🙂

Jeśli zdecydujecie się na ten pyszny, bezcukrowy piernik, koniecznie dajcie znać w komentarzu jak Wam smakował! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 KAWAŁKA PIERNIKA:
około 235 kcal
Białko: 5,0 g
Węglowodany: 31,8 g
Tłuszcz: 11,2 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g

Ładunek glikemiczny: 19,2 (IG = 53,5)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Kochana. Twoja keksowka miała 25×14 czy 31×11?

    1. Natalia Autor says:

      30×12 🙂

  2. Jaką naturalnie bezglutenową mąkę mogę użyć do tego wypieku? Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂

    1. Natalia Autor says:

      Myślę, że najlepiej będzie wymieszać pół na pół np. gryczaną i kokosową. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

      1. witam czy można użyć mąki gryczanej z mąką ryżową ?

        1. Natalia Autor says:

          można 🙂

  3. Mozna użyć zwykłej mąki pszennej? Zamiast owsianej?

    1. Natalia Autor says:

      Można 🙂

  4. czy piernik jest słodki, dla osób które do tej pory piekły ciasta z użyciem cukru? Nie wiem czego się spodziewać a chciałabym upiec 🙂

    1. Natalia Autor says:

      Tak, jest naprawdę słodki! Często korzystam z tego przepisu podczas warsztatów i wiele osób jest zaskoczonych, że osłodzony jest tylko owocami. Szczerze polecam wypróbować! 🙂

  5. czy piernik można zrobić 2 tygodnie przed świętami?

    1. Natalia Autor says:

      Nie, on raczej max 5 dni w lodówce 🙂

  6. Czy jabłka tez można zmiksować? żeby masa była jednolita?

    1. Natalia Autor says:

      Myślę, że można zetrzec na tarce o grubych oczkach, ze zmiksowaniem moze nam wyjsc zakalec 🙁

  7. Przepyszny! Zrobiłam na Sylwestra i wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis 🙂 Nie przekładałam go powidłami, bo zrobiłam w tortownicy (żeby było więcej po pokrojeniu 😉 ) Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej i dodałam łyżkę miodu a wierzch dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi. Następnym razem jabłko pokroję w trochę grubszą kostkę, bo nie było go w ogóle widać, zresztą piernik był dużo ciemniejszy niż Twój na zdjęciach. Wielkie dzięki za ten przepis, nie mam talentu do pieczenia a ten piernik jest taki prosty, że nie może się nie udać. Liczę, że znajdę coś równie łatwego i pysznego na Wielkanoc 🙂

  8. Natalia Autor says:

    Super! 🙂 Bardzo się cieszę! 🙂 Zachęcam do zapoznania się z moim wielkanocnym ebookiem ze zdrowymi pysznościami 🙂
    https://natka-pietruszki.pl/produkt/zdrowa-wielkanoc-ebook/

  9. Ten prosty piernik wygląda na pyszny i zdrowy. Będę piekla w najbliższym czasie. Zobaczymy, czy stanie się moim ulubionym po pierniku staropolskim, z którym jest tak dużo pracy..

    1. Natalia Autor says:

      Ten piernik to absolutny hit! Dlatego jestem pewna, że będzie Pani ulubionym! 🙂

  10. W jednym kawałku około 235 kcal, ale ile mniej wiecej kawałkow wychodzi z tych składników?

    1. Natalia Autor says:

      Jest napisane przy składnikach – 12 porcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij