Mięciutkie pierniczki bez dodatku cukru. W sam raz dla najmłodszych :)

6.6K

Kochani, na pewno sporo z Was będzie szykować na Święta tradycyjne pierniczki, te z miodem. Ja również się na nie skuszę 🙂 Ale tym razem mam coś dla tych, którzy jednak szukają przepisu na słodkie pierniczki ale bez dodatku cukru czy miodu. Takie, które będą idealne dla maluchów. Pierniczki osłodziłam suszonymi daktylami oraz morelami. Wyszły naprawdę przepyszne! Od razu po upieczeniu można się nimi zajadać, bo są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Zapraszam Was do prostego przepisu na przepyszne, mięciutkie pierniczki bez cukru. Oczywiście zachęcam do wspólnego pieczenia z maluchami! Na pewno będą miały przy tym mnóstwo radości i dobrej zabawy 🙂

Mięciutkie pierniczki bez cukru
Pyszne pierniczki bez dodatku cukru
Mięciutkie pierniczki bez cukru
Zosia oczywiście pomagała w przygotowaniu pierniczków 🙂

Mięciutkie pierniczki bez cukru – składniki (na 2 blaszki):

  • 250g mąki orkiszowej jasnej,
  • pół szklanki suszonych owoców, ja użyłam 6 suszonych daktyli i 6 suszonych moreli, oczywiście wybieramy owoce niesiarkowane,
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika bez cukru, np. z firmy Kotanyi,
  • 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania pierniczków),
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego (lub masła),
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego,
  • łyżka naturalnego kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania

Najpierw zalewamy suszone owoce, czyli daktyle oraz morele wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Wlewamy tyle wody, aby sięgała do poziomu owoców.
W tym czasie w dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną.
Następnie dodajemy żółtko oraz olej kokosowy i jogurt grecki.
Namoczone, suszone owoce dokładnie blendujemy na gładki krem.
Dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto.
Raczej pójdzie to dość sprawnie 🙂
Zagniecione ciasto możemy podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 5mm.
Wykrawamy kształtne pierniczki i wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia. Następnie smarujemy białkiem jaja za pomocą pędzelka.
Tak przygotowane pierniczki pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 10-15 minut.
Najlepiej zerkać w trakcie pieczenia, czy są już wystarczającą rumiane 🙂

Smacznego! 🙂

Całość to:
około 1081 kcal
Białko: 24,3 g
Węglowodany: 204,8 g
Tłuszcz: 21,7 g
Błonnik pokarmowy: 25,2 g
Ładunek glikemiczny: 117,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij