Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Omlet serowo-cebulowy

omlet serowo-cebulowy

Cebula to znane wszystkim warzywo o silnych właściwościach prozdrowotnych. Jest tania i łatwo dostępna, powinna bardzo często gościć w naszych jadłospisach. Wykazuje szczególne właściwości bakteriobójcze i poprawiające odporność. Dlatego właśnie w sezonie jesienno-zimowym powinna stale występować w naszych potrawach. Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszny omlet serowo-cebulowy. Polecam, pychota! 🙂 W mojej kuchni omlety bardzo często goszczą bo robi się je niezwykle szybko i łatwo i za każdym razem dzięki innym dodatkom, możemy uzyskać zupełnie nowy smak.

omlet serowo-cebulowy

Omlet serowo-cebulowy – składniki:

  • mała, biała cebulka,
  • 30g żółtego sera,
  • 2-4 jajka (zależy, czy robicie omlet dla 1 czy 2 osób),
  • około pół łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw siekamy cebulkę w piórka.

Następnie rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulkę.

W tym czasie wbijamy do miski jajka i rozbełtujemy je.

Dodajemy także małe kawałki żółtego sera i przyprawy. Całość mieszamy.

Na koniec podsmażoną cebulkę zalewamy masą jajeczno-serową.

Omlet smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu z dwóch stron.

Smacznego! 🙂

Jeśli jesteście ciekawi, dlaczego warto spożywać jajka i co cennego zawierają, zajrzyjcie tutaj.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (z dwóch jajek):
273kcal
Białko: 15,4g
Węglowodany: 10,1g
Tłuszcz: 19,1g
Błonnik pokarmowy: 1,7g

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *