Pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem

1.1K

Wiele osób rezygnuje ze spożywania ziemniaków, bo panuje błędne przekonanie, że są one tuczące. Kochani, to nie ziemniaczki są tuczące, a dodatki, z którymi je podajemy. Gęste sosy, śmietana, podsmażony boczek… Ale ziemniaczki przygotowane we właściwy sposób powinny jak najbardziej znaleźć się w zdrowej diecie każdego z nas. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem, które często zajadamy na kolację.

Pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem
Pieczone ziemniaczki…:)

Kilka słów o ziemniakach…

Ziemniaki są tak naprawdę niskoenergetyczne i lekkostrawne. Zawierają 75kcal/100g. Jednak, gdy połączymy je w niewłaściwy sposób, wówczas mogą obciążyć nasz organizm. Dzieje się tak w przypadku smażenia i łączenia ich z ciężkimi sosami, śmietaną, czy masłem. Zdecydowanie lepiej jest jeść je ugotowane w wodzie czy upieczone. Możemy dodać do nich koperek, natkę pietruszki, rozmaryn, czy np. szczypiorek. Warto spożywać ziemniaki nieobrane, bo to właśnie skórka zawiera około 10 razy więcej przeciwutleniaczy.

Ziemniaki to bardzo dobre źródło skrobi i błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich także sporo witaminy C, witamin z grupy B, potas, magnez, żelazo, fosfor i miedź. Ze względu na duży udział potasu, ziemniaki są zalecane szczególnie osobom z nadciśnieniem. Warzywa te zawierają także saponiny i antocyjany. Są to ważne składniki w walce z chorobami krążenia.

Pieczone ziemniaczki z cebulką, wędliną i koperkiem – składniki (na 2 porcje):

  • 6 średnich ziemniaków,
  • mała, biała cebulka,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 80g polędwicy sopockiej,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • szczypta soli, pieprzu, ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw obieramy ziemniaczki i kroimy je w kostkę.
Cebulkę siekamy, a wędlinę szarpiemy w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek oraz przyprawami.
Tak przygotowane ziemniaczki wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, równomiernie na całej powierzchni.
Pieczemy w rozgrzanym do 185 stopni piekarniku, funkcja góra dół, przez około 30 minut.
Upieczone ziemniaczki podajemy z posiekanym koperkiem.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 291 kcal
Białko: 13,3g
Węglowodany: 45,9g
Tłuszcz: 6,8g
Błonnik pokarmowy: 5,8g
Ładunek glikemiczny: 25,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij