Szarlotka sypana słodzona stewią

1.7K

Szarlotka to chyba najczęściej występujące ciasto jesienią. Nic dziwnego! Jest pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu. Do tego składa się z ogromnej ilości jabłek, a one z kolei mają w sobie dużo błonnika, który jest niezbędnym elementem w zdrowej diecie. Ja uwielbiam szarlotkę, jednak postanowiłam nieco zmodyfikować klasyczny przepis. Cukier rafinowany zastąpiłam stewią. Wyszło równie pysznie, a na pewno o wiele zdrowiej 🙂 Szarlotka sypana słodzona stewią poleca się jako małe co nieco do jesiennej kawy w ponure dni 🙂

szarlotka sypana słodzona stewią

Szarlotka sypana słodzona stewią – składniki (tortownica 23cm):

  • szklanka mąki orkiszowej,
  • szklanka kaszy manny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanej stewii (tutaj o tym, dlaczego lepiej słodzić stewią),
  • łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • 180g zimnego masła (najlepiej podzielić je na trzy części),
  • 1,5 kg jabłek.

Sposób przygotowania

Najpierw wsypuję do miski suche składniki i dokładnie mieszam je ze sobą. Są to: mąka, proszek do pieczenia oraz stewia.

Następnie obieram jabłka i ścieram je na tarce o grubych oczkach.

Wrzucam je do drugiej miski i mieszam wraz z cynamonem.

Suche składniki rozdzielam na trzy równe części.

szarlotka sypana słodzona stewią

Spód formy do pieczenia wykładam papierem, a boki smaruję delikatnie masłem.

Później, na całą powierzchnię dna formy wsypuję jedną część suchych składników. Na nie wykładam równomiernie połowę startych jabłek i ścieram na tarce o grubych oczkach 1/3 kostki masła. Wiórki masła rozkładam równomiernie na całej powierzchni.

Następnie, ponownie wykładam drugą część suchych składników, na nią pozostałe starte jabłka i ścieram kolejną część kostki masła.

Na koniec wykładam ostatnią część suchych składników i ścieram ostatnią część masła.

Tak przygotowaną szarlotkę piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez dobre 60 minut.

Podczas pieczenia może wypłynąć z formy tłuszcz, dlatego warto podłożyć większą foremkę pod blaszkę.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij