Szakszuka, czyli znana albo przynajmniej słyszana przez wszystkich potrawa. To nic innego, jak sadzone jajka na pomidorach. Idealne śniadanie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewające, sycące i pyszne. W naszym domu często gości taka forma podania jajek. Uwielbiam ją za prostotę przygotowania i pyszny smak. A Wy jedliście już szakszukę? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie. Oto szakszuka w klasycznej wersji.

Szakszuka w klasycznej wersji – składniki (2 porcje):
- 3 pomidory malinowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 jajka od szczęśliwej kurki,
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżki masła klarowanego,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy ząbki czosnku i drobno je siekamy.
Następnie myjemy i osuszamy pomidory, kroimy je w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane.
Podsmażamy pomidory wraz z czosnkiem oraz przyprawami. Podczas smażenia raczej unikamy mieszania warzyw, bo wówczas powstanie nam konsystencja sosu. Lepiej, aby pomidory zachowały kształt w kawałkach.
Później, na podsmażone pomidory wbijamy jajka i przykrywamy danie pokrywką.
Wszystko smażymy na średnim ogniu do czasu, aż białka jaj się zetną.
Gotową szakszukę podajemy ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem oraz ulubionym pieczywem.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
290kcal
Białko: 18,6g
Węglowodany: 12,9g
Tłuszcz: 18,7g
Błonnik pokarmowy: 3,4g
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂