Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Szakszuka w klasycznej wersji

szakszuka w klasycznej wersji

Szakszuka, czyli znana albo przynajmniej słyszana przez wszystkich potrawa. To nic innego, jak sadzone jajka na pomidorach. Idealne śniadanie w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewające, sycące i pyszne. W naszym domu często gości taka forma podania jajek. Uwielbiam ją za prostotę przygotowania i pyszny smak. A Wy jedliście już szakszukę? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie. Oto szakszuka w klasycznej wersji.

szakszuka w klasycznej wersji

Szakszuka w klasycznej wersji – składniki (2 porcje):

  • 3 pomidory malinowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania

Najpierw obieramy ząbki czosnku i drobno je siekamy.

Następnie myjemy i osuszamy pomidory, kroimy je w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło klarowane.

Podsmażamy pomidory wraz z czosnkiem oraz przyprawami. Podczas smażenia raczej unikamy mieszania warzyw, bo wówczas powstanie nam konsystencja sosu. Lepiej, aby pomidory zachowały kształt w kawałkach.

Później, na podsmażone pomidory wbijamy jajka i przykrywamy danie pokrywką.

Wszystko smażymy na średnim ogniu do czasu, aż białka jaj się zetną.

Gotową szakszukę podajemy ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem oraz ulubionym pieczywem.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
290kcal
Białko: 18,6g
Węglowodany: 12,9g
Tłuszcz: 18,7g
Błonnik pokarmowy: 3,4g

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *