Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Sałatka paprykowa z ciecierzycą

sałatka paprykowa z ciecierzycą

Prosty przepis na sałatkę z dużą ilością witaminy C i białkiem pochodzenia roślinnego. Oto sałatka paprykowa z ciecierzycą. Pyszna, kolorowa, idealna na kolację lub do zapakowania w pojemnik do pracy. Skusicie się? 🙂

sałatka paprykowa z ciecierzycą

Sałatka paprykowa z ciecierzycą – składniki:

  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • około 100g ciecierzycy w zalewie,
  • łyżka oleju lnianego,
  • 50g żółtego sera typu gouda,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw myję i osuszam papryki.

Następnie kroję je w drobną kostkę.

Ciecierzycę wrzucam na sitko i dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą.

Do miski wrzucam pokrojone w kostkę papryki oraz ciecierzycę.

Dodaję starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz olej lniany.

Na koniec wszystko mieszam i doprawiam sałatkę do smaku.

Smacznego! 🙂

Czy wiecie, że w przeciętnej diecie Polaka niestety zbyt rzadko występują nasiona roślin strączkowych? Za to produkty pochodzenia zwierzęcego pojawiają się bardzo często. Warto, aby proporcje uległy zmianie. Zachęcam do korzystania w kuchni ze strączków, np. soczewicy, ciecierzycy, czy też fasoli. Jeśli brakuje Wam inspiracji na dania z tymi produktami, to chętnie podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami:

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *