Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Omlet szpinakowy z fetą

omlet szpinakowy z fetą

Jak w fajny sposób wykorzystać całe opakowanie szpinaku? 🙂 Czy zadawaliście sobie kiedyś to pytanie? Moja propozycja to pyszny omlet szpinakowy z fetą. Porcja jest spora, idealna dla dwóch, głodnych osób dorosłych. Oczywiście takim omletem możemy się także podzielić z dzieckiem, ale podajmy go w małych kawałkach. Zapraszam do prostego przepisu 🙂

omlet szpinakowy z fetą

Omlet szpinakowy z fetą – składniki:

  • 200g szpinaku baby,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 100g fety,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw obieramy i drobno siekamy czosnek.

Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko przesmażamy czosnek.

Po chwili dodajemy liście szpinaku i trzymamy na patelni tak długo, aż zmniejszą swą objętość. Ja dodawałam szpinak w dwóch turach, ze względu na mały rozmiar patelni.

omlet szpinakowy z fetą

Gdy już szpinak straci swą objętość, to dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i wszystko przesmażamy.

omlet szpinakowy z fetą

Jeśli pojawi się na patelni woda, to odlewamy ją.

Następnie, w miseczce, rozbełtujemy jaja wraz z mlekiem i przyprawami.

Na koniec wlewamy masę jajeczną na szpinak i całość smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do momentu, aż białka dokładnie się zetną.

Podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *