Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Pankejki kefirowe z bananem 2

pankejki kefirowe z bananem

Przepyszna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Pankejki kefirowe z bananem. Są bardzo sycące, a dodatek banana wewnątrz to świetna niespodzianka dla maluchów. Możemy podawać je z owocami. Pankejki to także fajne rozwiązanie jako przekąska, więc jeśli nie zjecie wszystkich o poranku, to spokojnie możecie je zabrać ze sobą w drogę 🙂 Zapraszamy na przepis 🙂

pankejki kefirowe z bananem

Pankejki kefirowe z bananem – składniki (około 15 sztuk):

  • 300g kefiru,
  • szklanka mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki otrębów owsianych (można pominąć, ale to zawsze dodatkowa ilość błonnika więc polecam dodać),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 średnie jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepkowego,
  • 1 duży banan,
  • opcjonalnie łyżeczka płynnego miodu (dodaję w sezonie jesienno-zimowym).

Sposób przygotowania

Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszam.

W drugiej misce łączę ze sobą kefir, olej, jajko, miód oraz pokrojonego w cienkie plasterki banana.

Na koniec dodaję do mokrej masy suche składniki i wszystko mieszam łyżką.

Ciasto będzie dość gęste.

Rozgrzewam beztłuszczową patelnię i nakładam placuszki łyżką. Smażę z obu stron na rumiany kolor.

Podaję z ulubionymi owocami.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Pankejki kefirowe z bananem