Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Ciasteczka daktylowe

ciasteczka daktylowe

Ciasteczka daktylowe to moje dzisiejsze odkrycie. Wyszły genialne! Na pewno będę częściej do nich wracać, bo przygotowanie jest banalnie proste, a samo pieczenie trwa tylko 10 minut. Chyba nawet największy łasuch będzie w stanie tyle wytrzymać, aby później móc rozkoszować się tymi zdrowymi słodkościami. Ciasteczka daktylowe polecam także maluchom, bo o dziwo są dość miękkie 🙂 Spróbujcie sami, rozpływają się w ustach 🙂

ciasteczka daktylowe

Ciasteczka daktylowe – składniki (na 15 sztuk):

  • 100g suszonych daktyli,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki białego sezamu niełuskanego,
  • 1 jajko,
  • łyżka dowolnej mąki (ja użyłam kokosową).

Sposób przygotowania

Najpierw zalej suszone daktyle wrzątkiem i odstaw na około 15 minut aby zmiękły.

Po tym czasie odlej wodę i posiekaj daktyle w mniejsze kawałki.

Wrzuć je do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki.

Dokładnie wymieszaj masę łyżką.

Następnie formuj rękoma kuleczki i delikatnie je spłaszczaj na kształt ciasteczek.

Ułóż na blaszkę z papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 10 minut.

Smacznego! 🙂

Jak widzicie, przygotowanie zdrowych słodkości jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy tylko nieco wyobraźni 🙂 Jeśli jednak brakuje Wam pomysłów na wymyślanie fajnych i zdrowych posiłków, to oczywiście odwiedzajcie ten blog i korzystajcie z moich przepisów 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *