Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Brownie z fasoli

brownie z fasoli

Czy znacie kogoś, kto nie lubi mocno czekoladowego brownie? Ja nie! A choć to ciasto jest przepyszne, to bardzo często z niego rezygnujemy ze względu na wysoką kaloryczność. Ale spokojnie! Mam dla Was taką wersję tego ciasta, która nie tylko rewelacyjnie smakuje i wspaniale wygląda, ale także nie zawiera ani grama cukru. Jak to możliwe? Oto pyszne brownie z fasoli z polewą daktylowo-kakaową. Jest naprawdę fantastyczne, musicie je koniecznie wypróbować 🙂 Oczywiście to ciacho polecam także najmłodszym. Czy ktoś rozpozna, że jego głównym składnikiem jest fasola? Daję słowo, że nie! 🙂

brownie z fasoli

Brownie z fasoli – składniki (forma 24cm x 24cm):

Ciasto:

  • 2 puszki czerwonej fasoli, 500g masa po odsączeniu,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 bardzo dojrzałe banany (takie prawie już czarne), w sumie około 250g po obraniu ze skórki,
  • 6 łyżek kakao 100%,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Polewa daktylowo-kakaowa:

  • 1/2 szklanki suszonych daktyli,
  • 1,5 łyżki kakao 100%,
  • około 2 łyżki mleka lub napoju roślinnego.

Brownie z fasoli – sposób przygotowania

Ciasto

Najpierw dokładnie przepłukuję fasolę na sitku pod bieżącą, zimną wodą.

Następnie wrzucam do miski fasolę, obrane banany oraz wlewam olej i dokładnie blenduję je ze sobą ręcznym blenderem. Masa musi być dokładnie zblendowana, aby fasola nie była wyczuwalna w cieście.

Do zblendowanej masy dodaję kakao oraz sodę oczyszczoną i mieszam wszystko łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.

Później w drugiej misce miksuję jajka na puszystą masę.

brownie z fasoli

Następnie do miski z jajeczną pianą dodaję masę fasolową i dokładnie mieszam łyżką aby składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły.

brownie z fasoli
Tak wygląda gotowa masa na brownie z fasoli 🙂

Na koniec wylewam ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 40 minut.

W tym czasie przygotowuję polewę.

Polewa daktylowo-kakaowa

Zalewam suszone daktyle wrzątkiem, tak aby woda całkowicie je pokrywała i odstawiam na około 30 minut.

Później dodaję kakao oraz mleko i dokładnie blenduję masę na dość gęsty krem.

Gotowe ciasto wyciągam z piekarnika i czekam, aż nieco przestygnie.

Wtedy nakładam na nie polewę daktylowo-kakaową.

Przed podaniem schładzam brownie w lodówce.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *