Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Placuszki dyniowe

placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe to kolejny z tych przepisów, który musi zagościć w Waszym menu tej jesieni 🙂 Są pyszne i bardzo sycące. Idealne dla maluchów. Oczywiście moja wersja placuszków jest bez dodatku cukru, a i tak są słodkie 🙂 To wszystko za sprawą naturalnej słodyczy dyni i dodanego banana. Serdecznie polecam Wam ten przepis 🙂

placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe – składniki ( na około 30 sztuk):

  • 3/4 szklanki pulpy z dyni (tutaj o tym, jak ją przygotować),
  • pół dojrzałego banana,
  • szklanka kefiru,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia placuszków.

Placuszki dyniowe – sposób przygotowania

Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni, dodaję do niej banana, jajka oraz kefir i całość blenduję blenderem ręcznym na gładki mus.

Następnie dodaję suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

Dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły. Powinno powstać dość gęste ciasto.

Później rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie olejem rzepakowym. Olej rozprowadzam równomiernie na całej powierzchni patelni za pomocą pędzelka.

Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę placuszki z obu stron do zarumienienia.

placuszki dyniowe

Gotowe placuszki wykładam na papierową serwetkę aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placuszki smakują rewelacyjnie posypane cynamonem ale można zjeść je także np. z jogurtem naturalnym albo solo.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *