Pieczone warzywa

1K

Pieczone warzywa to idealny dodatek do obiadu ale możemy zajadać się nimi także na kolację. Do tego kromka pysznego chlebka na zakwasie i zdrowy posiłek gotowy. Ja dziś wykorzystałam je w połączeniu obiadowym z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Wyszedł przepyszny obiad. A pieczone warzywa to oczywiście przypadkowa mieszanka tego, co akurat zalegało w lodówce. Okazało się, że to połączenie jest przepyszne więc na pewno będę nie raz do nich wracać 🙂 Jednym ze składników jest por i muszę przyznać, że w formie pieczone smakuje rewelacyjnie! Polecam! Przepis jak zwykle bardzo prosty i szybki.

pieczone warzywa do obiadu

Pieczone warzywa – składniki:

  • 1 bakłażan,
  • średnia czerwona cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 por,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta soli i pieprzu.

Pieczone warzywa – sposób przygotowania

Najpierw bakłażana kroję w kostkę.

Następnie siekam cebulkę i czosnek.

Pora kroję w talarki.

Wszystkie warzywa umieszczam w naczyniu żaroodpornym i dodaję do nich przyprawy oraz oliwę z oliwek. Dokładnie mieszam.

Na koniec zapiekam je w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Smacznego! 🙂

A jakie dodatki warzywne najczęściej goszczą w Waszych zestawach obiadowych? Czy stawiacie na surówki? Ostatnio przygotowałam surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, wyszła pysznie. Przepis na nią znajdziecie tutaj.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij