Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Amarantuski orzechowe

amarantuski orzechowe

Amarantuski orzechowe to kolejna odsłona naszych ulubionych ciasteczek. Są rewelacyjne! Ekspresowe w przygotowaniu, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale sprawdzą się jako pyszna i zdrowa przekąska dla malucha. Amarantus to zboże bezglutenowe bogate w białko, żelazo i magnez. W formie poppingu, czyli ekspandowanych ziaren, możemy go dodawać do wszystkiego. Owsianek, jaglanek, jogurtu, no i do przygotowania naszych pysznych ciasteczek 🙂 Zapraszam do przepisu 🙂

amarantuski orzechowe

Amarantuski orzechowe – składniki (na około 25 sztuk):

  • 1 dojrzały banan,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 100%,
  • 1 jajko,
  • około 1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa.

Amarantuski orzechowe – sposób przygotowania

Najpierw rozgniatamy banana widelcem albo blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus.

Następnie dodajemy do niego masło orzechowe i wbijamy jajko.

Całość dokładnie mieszamy widelcem.

Na koniec dodajemy amarantus i mieszamy. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić nam z niego kuleczki. Warto dosypywać amarantus powoli i albo dodać go mniej, albo więcej.

Z powstałej masy lepimy rękoma kuleczki wielkości rafaello i je delikatnie spłaszczamy. Można robić to mokrymi rękoma.

Układamy ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia.

Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *