Faszerowana papryka mięsem mielonym i warzywami

1.6K

Faszerowana papryka mięsem mielonym i warzywami to wspaniały pomysł na obiad albo kolację. Jeśli chcemy zaskoczyć gości jakimś fajnym daniem, to również polecam ten przepis, bo sprawdzi się doskonale. Co prawda taka papryka jest nieco czasochłonna w przygotowaniu, ale warto. Przynajmniej od czasu do czasu 🙂 Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję.

faszerowana papryka

Faszerowana papryka – składniki (4 porcje):

  • 4 większe papryki,
  • 400g mielonego mięsa z indyka,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • mała czerwona cebulka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 30g ryżu basmati (masa suchego ryżu),
  • 4 łyżki kiełków jarmużu (tutaj kilka słów o kiełkach i ich właściwościach),
  • łyżeczka oregano, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki płatków chilli, szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i masło klarowane. Podsmażam posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaję mięso oraz przyprawy i smażę całość przez około 10 minut. W tym czasie gotuję ryż według przepisu z opakowania. Następnie odcinam wierzch papryk i wydrążam środek. Odcięte kawałki papryk kroję w kosteczkę i dodaję je do farszu. Usuwam tylko ogonki. Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone w kostkę kawałki papryk, posiekany szczypiorek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszam i przesmażam.

Na koniec dodaję także ugotowany ryż i całość mieszam.

Gotowym farszem nadziewam papryki.

Na koniec warzywa umieszczam w naczyniu do pieczenia i wlewam do niego pół szklanki wody. Papryki zapiekam przez około 40 minut w 190 stopniach, funkcja góra-dół. Podczas pieczenia papryki nakrywam folią aluminiową, którą zdejmuję 5 minut przed końcem pieczenia.

Gotowe papryki dekoruję kiełkami jarmużu.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 335 kcal
Białko: 25,2g
Węglowodany: 30,6g
Tłuszcz: 13,4g
Błonnik pokarmowy: 8,1g
Ładunek glikemiczny: 3,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. uwielbiam taką paprykę!

    1. Natalia Autor says:

      Ja również, jest pycha!?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij