Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Co zamiast cukru?

co zamiast cukru?

Dzisiejszy wpis będzie dotyczył rafinowanego cukru, który niestety wciąż jest obecny w ogromnych ilościach w diecie dzieci i nie tylko dzieci… Pomimo tego, że zalecenia mówią o maksymalnej dopuszczalnej ilości około 4 łyżeczek cukru dodanego na dobę w diecie najmłodszych, wartość ta jest stale przekraczana. Przykładowo, w znanych i popularnych żelkach 200g mamy aż 18 łyżeczek cukru! A niestety coraz częściej widzimy, jak dziecko zjada taką paczkę żelek na raz… Zatem co zamiast cukru? Jak w zdrowszy sposób zaspokoić ochotę dzieci na słodki smak? Na szczęście w zdrowej diecie wszystko jest możliwe, pyszne i do zrobienia 🙂

co zamiast cukru?

Dlaczego musimy unikać cukru?

Warto na początek odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego powinniśmy usunąć cukier z diety naszego dziecka. Otóż jego zbyt duży udział w diecie może upośledzać wchłanianie ważnych pierwiastków, np. żelaza i cynku, a ponadto hamować apetyt oraz sprzyjać próchnicy, zaparciom, cukrzycy i otyłości. Co więcej, nadmierne spożycie cukrów prostych prowadzi do dysbiozy jelitowej i zaburza prawidłową mikroflorę, co przyczynia się do grzybicy i różnych infekcji. Dzieci, których dieta obfituje w cukier mają znacznie obniżoną odporność i częściej chorują. To są chyba wystarczające argumenty aby wykluczyć cukier, prawda?

Jak wykluczyć cukier z diety dziecka?

Rozwiązanie jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy przestać kupować słodycze, słodkie napoje, napoje gazowane, generalnie zrezygnować z żywności przetworzonej i bazować na tym, co jest naturalne! Łatwo napisać, trudniej zrobić prawda? Mimo wszystko spróbujcie, bo naprawdę warto! Od tego właściwie zależy zdrowie Waszych dzieci, a Wy jako Rodzice, na pewno chcecie dla nich jak najlepiej. Bądźcie zatem dla nich przykładem i również nie sięgajcie po sklepowe ciasteczka, czekoladki, batoniki… To są tylko puste i niezdrowe kilokalorie, które niestety dadzą o sobie znać w przyszłości i raczej w negatywny sposób.

Zawsze masz wybór

Zamiast słodkich jogurcików, dosładzanych serków, kupujcie jogurty naturalne i podawajcie je ze świeżym owocem i cynamonem. Postawcie na naturalny serek twarogowy półtłusty oraz naturalny serek śmietankowy. Do twarogu wystarczy dodać starte jabłko i mieć pyszne placuszki na śniadanie, za którymi moja Zosia przepada. Przepis znajdziecie tutaj.

Do picia podawajcie maluchom wodę, zwykłą wodę, a nie dosładzany napój… Jeśli dziecko nie akceptuje smaku wody, to dodajcie plasterek cytryny, czy listek mięty. Na pewno złym pomysłem jest dosładzanie cukrem!

Jeśli chodzi o soczki, to mogą one występować w diecie dziecka ale ograniczajcie je do 240ml dziennie. To są również cukry w dodatku w postaci płynnej, co niestety trudniej kontrolować i łatwo jest przesadzić z ich ilością. Jeśli już wybieracie sok to oczywiście ten 100% owoców. Osobiście jednak namawiam Was do podania dziecku całego owocu, bo dzięki temu dostarczymy także cenny błonnik i spowolnimy wchłaniane cukru do krwiobiegu.

Jakie słodycze zamiast cukru?

Na szczęście ochotę na słodki smak można zaspokoić dzięki wielu wartościowym produktom. Na pierwszym miejscu są to oczywiście wszystkie świeże owoce, które naturalnie mają słodki smak, a dodatkowo także błonnik, witaminy i składniki mineralne tak bardzo potrzebne dla prawidłowego rozwoju. Owoce możemy serwować solo, albo np. w postaci pysznego koktajlu. Oprócz świeżych owoców możemy także wykorzystać owoce mrożone i przygotować z nich np. pyszne lody.

Owoce suszone to także dobry wybór jeśli chodzi o zdrowe zamienniki cukru w diecie dziecka. Pamiętajmy jednak o tym, aby zawsze wybierać te niesiarkowane. Możemy wybrać np. rodzynki, żurawinę (ta niestety często jest dosładzana), chipsy bananowe, suszone daktyle albo mango.

Aby zaspokoić ochotę na słodki smak możemy także wykorzystać miód, który wykazuje właściwości antybakteryjne i wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Miód podajemy dzieciom dopiero po 1 roku życia ze względu na ryzyko botulizmu i nie przesadzamy z ilością, bo to jednak wciąż cukry proste. Przy okazji polecam pyszną owsiankę na wzmocnienie odporności.

Warto także wykorzystać takie przyprawy jak cynamon, wanilię albo naturalne kakao.

Najlepszą i najzdrowszą alternatywą cukru w diecie dziecka są jednak warzywa, te naturalnie słodkie. Bataty, marchewka, burak, dynia, groszek, kukurydza – po nie możemy sięgać bez obaw! 🙂

Co zamiast cukru do wypieków?

U mnie najlepiej sprawdza się dojrzały banan albo sproszkowana stewia. O zaletach stosowania stewii pisałam tutaj. Oczywiście są też takie rodzaje wypieków, które niestety nie wyjdą bez użycia cukru, np. ciasto drożdżowe. W pewnych sytuacjach można zrobić wyjątek i jak zawsze zachować zdrowy rozsądek. Wiadomo, że nikt nie piecze drożdżówek codziennie, ale jeśli od czasu do czasu zjemy i podamy taką słodycz naszym dzieciom, to świat się nie zawali! Pisząc ten tekst chciałam raczej zwrócić uwagę na nadmierną obecność słodyczy sklepowych, przetworzonych w diecie małych dzieci. Mam na myśli wszystkie czekoladki, batoniki, słodkie jogurciki, serki, soczki. Tych produktów powinno w ogóle nie być!

Produkty, które nie powinny istnieć

Producenci robią niestety wszystko, aby utrzymać swoje produkty na rynku, i tak na przykład możemy spotkać żelki i lizaki wzbogacone witaminami. Pytanie brzmi, od kiedy to żelki i lizaki są źródłem jakichkolwiek witamin? To jest zwykły cukier i dodatek syntetycznych witamin, które tak czy owak nie będą dobrze wchłaniane przez organizm! Proszę, nie kupujcie takich wynalazków swoim dzieciom. Aby zapewnić im witaminy i składniki mineralne – stosujcie zdrową i zbilansowaną dietę 🙂

Kolejne produkty na nie w diecie dzieci, to wszystkie napoje gazowane, oranżady, napoje energetyczne i oczywiście cola, która również ze względu na zawartość kofeiny absolutnie nie może być obecna w diecie najmłodszych!

Pisząc ten tekst, wcale nie namawiam Was do rezygnacji ze słodkiego smaku. Bo jak wiadomo zamiłowanie do niego towarzyszy nam już od urodzenia ze względu na pokarm matki, w którym obecna jest laktoza, czyli cukier mleczny. Chcę tylko abyście zrozumieli, że cukier rafinowany i produkty przetworzone to zło, które niszczy nasze zdrowie i powinniśmy z nich bezwzględnie zrezygnować!

A jak to jest ze słodyczami w diecie Waszych dzieci? Czy ograniczacie ich ilość do minimum? Mam nadzieję, że tak! Proszę, bądźcie świadomymi rodzicami i zwracajcie uwagę na to, co jedzą Wasze dzieci. Dawajcie dobry przykład i również wykluczcie cukier ze swojego menu. Wyjdzie to na dobre Waszemu zdrowiu, sylwetce i samopoczuciu 🙂

Na koniec mam dla Was kilka propozycji, które udowadniają, że można w bardzo szybki i prosty sposób przygotować domowe słodkości bez użycia rafinowanego cukru:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *