Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Placuszki bezglutenowe na kefirze

placuszki bezglutenowe na kefirze

Tym razem mam przepis idealny dla tych, którzy niestety albo nie tolerują, albo mają alergię na gluten. Przypominam, że jest to białko występujące w pszenicy i jej odmianach, a także życie i jęczmieniu. Kilka słów na temat glutenu możecie przeczytać tutaj. Placuszki bezglutenowe na kefirze z powodzeniem zastąpią ich klasyczny odpowiednik z wykorzystaniem tradycyjnej mąki. Tym razem użyłam mąkę jaglaną, aby nawet osoby, które nie mogą uwzględnić w swojej diecie glutenu, mogły cieszyć się takim pysznym śniadankiem w postaci placuszków 🙂 Oczywiście są idealne dla maluszków. Polecam! 🙂

Placuszki bezglutenowe na kefirze – składniki (na około 30 sztuk):

  • 150g mąki jaglanej,
  • kefir, 400g,
  • 2 jajka,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania

Najpierw wlewam do miski kefir.

Następnie dodaję do niej mąkę, cynamon oraz wbijam jajka.

Całość miksuję na gładkie ciasto.

Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni.

Za pomocą chochelki wylewam ciasto na patelnię i smażę pankejki z obu stron do zarumienienia.

Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *