Dorsz w płatkach migdałowych z pieczonymi warzywami

1.3K

Generalnie smażenie to nie jest najbardziej pożądany sposób obróbki cieplnej jeśli chodzi o zdrową dietę. Ale dla tego dania naprawdę warto zrobić wyjątek! Zresztą, od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na smażoną rybkę i nic złego się nie stanie. Dorsz w płatkach migdałowych to danie warte grzechu, zdecydowanie! Nie oszukujmy się jednak – jest to wersja dość kaloryczna zatem warto zestawić go z czymś lżejszym. Moja propozycja to trzy rodzaje pieczonych warzyw: cukinia, papryka oraz ziemniak. Taki zestaw obiadowy w ostatecznym podsumowaniu wyszedł całkiem nieźle pod względem bilansu energetycznego 🙂 Zapraszam Was po super przepis na dorsza w płatkach migdałowych.

dorsz w płatkach migdałowych

Dorsz w płatkach migdałowych – składniki (2 porcje):

  • polędwica z dorsza, 300g,
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sok z cytryny,
  • oliwa z oliwek, 1 łyżeczka i masło klarowane, 1 łyżeczka do smażenia.

Panierka:

  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych,
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej.

Pieczone warzywa:

  • 1 cukinia,
  • ziemniak,
  • czerwona papryka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania

Najpierw myję i osuszam rybę.
Następnie kroję ją w mniejsze części.
Rybę doprawiam pieprzem zwykłym, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
W miseczce mieszam ze sobą składniki na panierkę, czyli otręby owsiane, mąkę kukurydzianą i płatki migdałowe.
W drugiej miseczce rozbełtuję jajko.
Później panieruję kawałki dorsza, to znaczy najpierw zamaczam każdy z nich w jajku, a następnie w suchej panierce.
Tak przygotowane kawałki ryby smażę na rozgrzanym maśle klarowanym i łyżeczce oliwy z dwóch stron, aż panierka nabierze złocistego koloru.

Warzywa

Najpierw kroję warzywa w mniejszą kostkę i wrzucam do naczynia żaroodpornego (można rozłożyć na blaszce z papierem do pieczenia).
Następnie skrapiam je oliwą z oliwek, doprawiam ziołami prowansalskimi i mieszam.
Piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut.

Gotowe!

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 501 kcal
Białko: 41,7g
Węglowodany: 38,4g
Tłuszcz: 23,5g
Błonnik pokarmowy: 9,5g
Ładunek glikemiczny: 13,4 (średni) ale indeks glikemiczny 46,3 (niski)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij