Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Chlebek imbirowo-marchewkowy

chlebek imbirowo-marchewkowy

Chlebek imbirowo-marchewkowy to typowo jesienne małe co nieco. Nie dodałam do niego cukru, a swój słodki smak zawdzięcza on tylko marchewkom i bananowi. Jest to fajna, zdrowa przekąska także dla maluchów. Przygotowanie jak zwykle bardzo proste. Chlebek imbirowo-marchewkowy możemy zajadać zarówno do śniadania jak i potraktować go jako kawałek ciasta do popołudniowej kawy.

chlebek imbirowo-marchewkowy

Chlebek imbirowo-marchewkowy – składniki (na klasyczną keksówkę):

  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średni dojrzały banan,
  • 250g mąki orkiszowej,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • około 3cm kawałek świeżego imbiru,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • łyżka kakao 100%,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgniatam banana widelcem.

Następnie ścieram marchewki na tarce o grubych oczkach, a imbir na drobnych.

Mieszam ze sobą składniki.

Później dodaję do nich także mąkę oraz sodę oczyszczoną, kakao i cynamon.

Ponownie dokładnie mieszam ze sobą składniki.

W osobnej misce ubijam jajka, stopniowo dodając olej.

Ubite jajka z olejem przelewam do miski z pozostałym składnikami i jeszcze raz wszystko mieszam łyżką, aby składniki się połączyły.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej masę.

Piekę chlebek w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *