Omlet z porem i wędliną

3.2K

Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że najlepsze połączenia smakowe wychodzą totalnie spontanicznie z resztek zalegających w lodówce. Tak właśnie powstał śniadaniowy omlet z porem i wędliną. Kto by pomyślał żeby dodać do omletu pora, a jednak! Koniecznie musicie spróbować to połączenie smakowe, które pasuje idealnie! Jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu 🙂

omlet z porem i szynką

Omlet z porem i szynką – składniki (2 porcje):

  • 1 por (tylko biała część bez liści),
  • 4 plasterki dobrej jakości węldiny z indyka,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
omlet z porem i szynką

Sposób przygotowania

Najpierw pora przekrawamy na pół, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Następnie wędlinę kroimy w paseczki. później na patelni rozgrzewamy masło klarowane wraz z oliwą z oliwek. Wrzucamy na patelnię pokrojonego pora i wędlinę, doprawiamy i chwilkę przesmażamy. W tym czasie rozbełtujemy w miseczce jajka. Na koniec masą jajeczną zalewamy zawartość patelni tak, aby pokryła w całości pora i wędlinę. Omlet smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. W trakcie możemy obrócić go na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z posiekanym szczypiorkiem aby był jeszcze bardziej wartościowy.

Smacznego! 🙂

Jedna porcja to:
około 301 kcal
Białko: 25,9g
Węglowodany: 8,3g
Tłuszcz: 18,4g
Błonnik pokarmowy: 2,5g
Ładunek glikemiczny: 0,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij