Carpaccio z buraka

3.5K

Carpaccio z buraka to idealna potrawa aby zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, pysznym i bardzo zdrowym 🙂 Polecam wypróbować choć raz, a na pewno wrócicie do przepisu w przyszłości. Przygotowanie carpaccio jest bardzo proste a efekt końcowy rewelacyjny! Świetnie wygląda na talerzu i wyśmienicie smakuje!

carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka – składniki (dwie porcje):

  • 2 buraki (najlepiej już ugotowane, hermetycznie pakowane),
  • 2 garście dowolnej sałaty lub mixu sałat,
  • ser feta, 70g,
  • mała garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • pieprz kolorowy.

Sposób przygotowania

Najpierw pokrój buraki w bardzo cienkie plasterki i rozłóż je na półmisku.
Następnie posiekaj orzechy i podpraż je na suchej patelni.
Na plasterki buraka wyłóż umytą i osuszoną sałatę. Najlepiej porwij ją na mniejsze kawałki.
Później ułóż pokruszoną fetę oraz podprażone orzechy.
Na koniec dopraw danie kolorowym pieprzem i skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Przed podaniem polecam schłodzić carpaccio w lodówce.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 344kcal
Białko: 10g
Węglowodany: 17,9g
Tłuszcz: 27,5g
Błonnik pokarmowy: 5,5g
Ładunek glikemiczny: 8,1

Carpaccio z buraka sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja albo pyszna przystawka. Jestem pewna, że Wam zasmakuje 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij