Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną

placuszki gruszkowo-cynamonowe

Różnego rodzaju placuszki to ulubiona wersja śniadań mojej małej córeczki 🙂 A mnie to bardzo cieszy, bo naprawdę robi się je błyskawicznie i są przepyszne! Tym razem mamy dla Was przepis na placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną. Wyszły nam przypadkiem, akurat miałam bardzo dojrzałą gruszkę i postanowiłam ją jakoś szybko wykorzystać. Udało się 🙂

placuszki gruszkowo-cynamonowe

Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – składniki (na około 20 sztuk):

  • 1 dojrzała gruszka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego lub więcej (kwestia indywidualna),
  • 2-3 łyżki serka mascarpone,
  • 10-15 łyżek kaszy mannej (wszystko zależy od tego, jak duże jajko i gruszkę użyjecie, dodanie kaszy należy czynić stopniowo i przestać, gdy ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję),
  • około 1 łyżka masła klarowanego do smażenia.

Placuszki gruszkowo-cynamonowe z kaszą manną – sposób przygotowania

  1. Najpierw wrzuć do miski obraną gruszkę, jajko, cynamon oraz ser mascarpone i wszystko zblenduj na gładką masę.
  2. Następnie dodawaj łyżką stopniowo kaszę i mieszaj ciasto.
  3. Kaszy dodać tyle, aby ciasto miało dość gęstą konsystencję.
  4. Patelnię nasmaruj odrobiną masła i rozgrzej.
  5. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki. Na mojej patelni zmieściłam 10 placuszków, czyli smażyłam dwie tury 🙂
  6. Smaż na małym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony.
  7. Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, u nas były to świeże malinki i szczypta cynamonu.

Spróbujcie także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *