Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Placuszki twarogowe z bananem

Placuszki twarogowe z bananem

Placuszki twarogowe z bananem to jedno z naszych ulubionych śniadań. Są słodkie za sprawą dodanego owocu i nie potrzeba im nic więcej. Zosia uwielbia te placuszki i poleca je wszystkim dzieciaczkom. A ja, wszystkim rodzicom! 🙂 Łapcie przepis na nasze ulubione placuszki twarogowe z bananem.

Placuszki twarogowe z bananem

Placuszki twarogowe z bananem – składniki (16 sztuk):

  • 1 dojrzały banan,
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia (2 łyżki).

Sposób przygotowania

Najpierw rozbijam jajka i białka oddzielam od żółtek.
Następnie do żółtek dodaję twaróg i rozgniatam go widelcem mieszając z żółtkami.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Później do miski z twarogiem i żółtkami dodaję także rozgniecionego widelcem banana oraz mąkę.
Dokładnie mieszam ciasto.
Na koniec dodaję także ubite białka i delikatnie mieszam łyżką do połączenia się składników.
Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym i smażę placuszki na małym ogniu z dwóch stron.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
70kcal
Białko: 4,6g
Węglowodany: 5g
Tłuszcz: 3,5g
Błonnik pokarmowy: 0,3g
Ładunek glikemiczny: 3,5

A Wy lubicie rozpoczynać dzień od takich placuszków? Ja przyznam szczerze, że w naszej kuchni często one goszczą, bo Zosia za nimi przepada. A takie placuszki świetnie smakują także na zimno, więc spokojnie można je potraktować jako przekąskę w ciągu dnia.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *