Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści

Sadzone jajka na bakłażanie

jajka sadzone na bakłażanie

Szukacie pomysłu na szybkie, pyszne śniadanie, jednak nieco inne niż zwykle? No to łapcie przepis na rewelacyjne sadzone jajka na bakłażanie. Są pyszne! Kolejny super sposób na podanie dania z jajkiem. Danie inspirowane kuchnią grecką. Bardzo polecam! 🙂

Jajka sadzone na bakłażanie – składniki (2 porcje):

  • 1 bakłażan,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany lub niedźwiedzi,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania

Najpierw myjemy bakłażana, odkrawamy końce i wydrążamy środek z pestkami.

Pozostałą część warzywa kroimy w kostkę.

Następnie siekamy drobno cebulkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i krótko podsmażamy bakłażana z cebulką. W tym czasie także doprawiamy warzywa.

Gdy będą już nieco zarumienione to wbijamy na nie jajka i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia białek.

Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z kromką świeżego pieczywa.

Smacznego! 🙂

A jakie są Wasze ulubione propozycje śniadaniowe z jajkami w roli głównej? Stawiacie na omlety, jajecznicę, a może pyszne placuszki? Pamiętajcie, że jajka są bardzo zdrowe i powinny często gościć w Waszym menu pod warunkiem, że nie macie na nie alergii. Więcej o tym, dlaczego warto jeść jajka pisałam tutaj.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
284kcal
Białko: 14,6g
Węglowodany: 12,8g
Tłuszcz: 19,8g
Błonnik pokarmowy: 4,7g

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie  Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *