Placuszki cukiniowo-marchewkowe

placuszki cukiniowo-marchewkowe

Placuszki cukiniowo-marchewkowe to coś, co koniecznie musicie wypróbować. Są naprawdę rewelacyjne! Fajny sposób na wzbogacenie diety dziecka w warzywa, albo pomysł na pyszną kolację dla rodziców 🙂 Placuszki są chrupiace z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dodatek przypraw sprawia, że są niezwykle aromatyczne. No dobra, koniec tego zachwalania, zapraszam do przepisu! 🙂

placuszki cukiniowo-marchewkowe

Placuszki cukiniowo-marchewkowe – składniki (około 20 sztuk):

  • 1 średnia cukinia,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 jajka,
  • 2-4 łyżki kaszy mannej (dodaj jej tyle, aby ciasto było dość gęste),
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 5 listków posiekanej świeżej bazylii lub pół łyżeszki suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta soli i czarnego pieprzu,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię, posól i odstaw na bok aby wypuściła sok.
  2. Następnie obierz i zetrzyj marchewki.
  3. Później wyciśnij sok z cukinii i dodaj do niej starte marchewki.
  4. Dodaj także pozostałe składniki, czyli: kaszę, rozbełtane jajka, bazylię, szczyptę pieprzu i słodką paprykę.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Następnie rozgrzej masło klarowane na patelni i nakładaj placuszki za pomocą łyżki.
  7. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
  8. Na koniec wyłóż je na papier kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *