Gryczanka z kokosem

gryczanka z kokosem

Gryczanka z kokosem to śniadanie, które powstało przypadkiem. Został mi ugotowany woreczek kaszy gryczanej z poprzedniego dnia, zatem postanowiłam go jakoś fajnie wykorzystać i udało się! Oto przepis na fantastyczne, bardzo sycące i smaczne śniadanie. Dzięki ugotowanej dzień wcześniej kaszy, samo przygotowanie to tylko kilka minut. Pysznie, szybko i zdrowo 🙂

gryczanka z kokosem

Gryczanka z kokosem – składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
  • 2 łyżki sera mascarpone,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • garść borówek.

Gryczanka z kokosem – sposób przygotowania

  1. Najpierw ugotuj kaszę według przepisu z opakowania lub skorzystaj z ugotowanej dzień wcześniej.
  2. Następnie w garnuszku rozgrzej olej kokosowy.
  3. Później dorzuć do niego kaszę, wiórki kokosowe i siemię lniane.
  4. Całość podgrzewaj na średnim ogniu aż kasza będzie ciepła i chrupiąca.
  5. Gotową gryczankę wyłóż do miseczek, dodaj mascarpone i borówki.

Smacznego! 🙂

Lubicie śniadania na szybko? Pewnie tak! Bo komu by się chciało od rana spędzać mnóstwo czasu w kuchni… Pamiętajcie jednak, że zdrowe śniadanie to podstawa i warto przyłożyć się, aby było pełnowartościowe. Gryczankę polecam szczególnie osobom zabieganym!

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *