Domowy jogurt owocowy

domowy jogurt owocowy

Jako mama dietetyk bardzo dużą uwagę skupiam na odżywianiu moich dzieci. Córeczka Zosia, która ma dwa latka lubi od czasu do czasu zjeść owocowy jogurt. Przestrzegam jednak przed kupowaniem ich w tradycyjnych sklepach. Jeśli zajrzycie do etykiety takiego jogurtu, zobaczycie, że kryje się w nim dodatkowy cukier, lub co gorsza syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i wzmacniacze smaku. Zachęcam Was do przygotowania takiego jogurtu samodzielnie, bo jest to naprawdę proste i szybkie. Najlepiej sięgnąć po owoce sezonowe, bo są najbardziej wartościowe. Dziś przedstawiam Wam przepis na nasz ulubiony domowy jogurt owocowy 🙂

domowy jogurt owocowy

Domowy jogurt owocowy – składniki (2-3 porcje):

  • jogurt naturalny 180g (w składzie powinien mieć tylko mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii),
  • 1 brzoskwinia,
  • 1 banan
  • łyżka siemienia lnianego (aby wzbogacić jogurt o cenne kwasy omega-3).

Sposób przygotowania

Jak już pisałam we wstępie, taki jogurt robi się błyskawicznie. Najpierw obieramy owoce. Następnie umieszczamy je wraz z jogurtem i siemieniem lnianym w naczyniu i całość blendujemy. Taki jogurt możemy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni lub zjeść od razu 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *