Generic selectors
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tutułach
Szukaj w treści
Szukaj we wpisach
Szukaj w stronach

Pasta z bobu 1

pasta z bobu

Sezon na bób trwa w najlepsze więc musimy z niego korzystać! Oprócz klasycznego dania w postaci lekko podsmażonego bobu z czosnkiem na masełku, polecam Wam wykorzystać go jako dodatek do pieczywa. Oto przepyszna pasta z bobu, którą robi się błyskawicznie. Smakuje rewelacyjnie! Moim zdaniem powinna ona koniecznie zagościć w Waszym menu i urozmaicić dietę 🙂

pasta z bobu

Pasta z bobu – składniki:

  • około 200g bobu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Pasta z bobu – sposób przygotowania

Najpierw wrzuć bób do lekko osolonego wrzątku i gotuj go przez około 5 minut. Następnie obierz go z łupin. Dodaj do niego oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek i zblenduj wszystko na gładką pastę. Na koniec możesz delikatnie doprawić pastę solą i pieprzem. Pastę nakładaj na świeże pieczywo, a najlepiej na chlebek z płatkami jaglanymi. Smakuje wyśmienicie!

Bób to warzywo, które występuje sezonowo, zatem koniecznie powinno zagościć w naszej diecie. Jest bardzo zdrowy, pyszny i można wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Pamiętajcie, że sezonowe warzywa i owoce są dla nas najzdrowsze, dlatego, gdy tylko się pojawiają powinniśmy z nich skorzystać i włączyć do naszego menu.

Spróbuj także:
pasta z bakłażana,
z awokado.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Pasta z bobu