Pieczone pączki twarogowe 3

pieczone pączki twarogowe

Dzisiaj przepis dedykowany szczególnie najmłodszym – pieczone pączki twarogowe 🙂 Idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas długich spacerów. Pączusie są malutkie – idealnie wpasują się do małych rączek dzieci 🙂 Same w sobie nie zawierają cukru, ale jeśli chcecie, możecie po upieczeniu udekorować je cukrem pudrem lub zwyczajnie polukrować. Nam smakują w wersji klasycznej i z cukrem pudrem 🙂

Pieczone pączki twarogowe – składniki:

  • twaróg półtłusty, 200g,
  • 2 jajka od szczęśliwej kurki rozmiar M,
  • szczypta wanilii lub cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5-6 łyżek mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (użyłam mąkę owsianą).

Pieczone pączki twarogowe – sposób przygotowania

Przygotowanie tych pączków nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani też dużych nakładów czasowych 🙂 Wystarczy zagospodarować jakieś 25 minut aby stworzyć te mini pączusie 🙂

  1. Najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół, a blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
  2. Następnie w miseczce wymieszaj widelcem twaróg, jajka, proszek do pieczenia i szczyptę wanilii. Wymieszaj składniki jak najbardziej dokładnie, aby nie było grudek.
  3. Następnie dodaj stopniowo mąkę i nadal mieszaj ciasto. Musi mieć ono dość gęstą konsystencję – taką, aby z łatwością móc formować dłońmi kuleczki.
  4. Gdy już ciasto uzyska odpowiednią konsystencję, zwilżonymi wodą dłońmi formuj małe pączusie i wyłóż je na blaszkę do pieczenia.
  5. Gotowe pączusie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut.
  6. Jeśli chcesz możesz po wystygnięciu udekorować je cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego! 🙂

Oto inne pomysły na fajne posiłki dla najmłodszych:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarzy do “Pieczone pączki twarogowe