Daktylowo-orzechowe kuleczki 4

daktylowo-orzechowe kuleczki

Coś małego, słodkiego i jednocześnie zdrowego? To oczywiście przepyszne daktylowo-orzechowe kuleczki. Przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w szafce… można dodać np. suszoną żurawinę, śliwkę, nasiona słonecznika… Ja dziś przedstawię Wam przepis podstawowy na kuleczki o lekko orzechowym smaku 🙂

Daktylowo-orzechowe kuleczki – składniki (na około 30 sztuk):

  • 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki masła orzechowego 100%,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych niesiarkowanych + około 1/3 szklanki do obtoczenia,
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych.

Daktylowo-orzechowe kuleczki – sposób przygotowania

  1. Najpierw zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na około 20 minut aby zmiękły.
  2. Płatki owsiane zblenduj na gładką masę.
  3. Odsącz daktyle z wody i zblenduj je na gładki krem.
  4. Dodaj do daktyli zmielone płatki, kakao, wiórki kokosowe i masło orzechowe. Wszystko zblenduj lub dokładnie wymieszaj.
  5. Z powstałej masy uformuj kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
  6. Przed zjedzeniem włóż kuleczki do lodówki na około 30 minut, a później rozkoszuj się ich smakiem…:)

Sami widzicie – słodycze mogą być także zdrowe 🙂 Pamiętajcie, że nie trzeba pakować w siebie ton rafinowanego cukru, który króluje w słodyczach ze sklepu. Spokojnie można się zadowolić suszonymi owocami, czy nawet zwykłym dojrzałym bananem, które mają w sobie naturalnie występujące cukry, a dodatkowo także błonnik, który usprawnia pracę naszych jelit 🙂

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarzy do “Daktylowo-orzechowe kuleczki