Ciasto twarogowo-kakaowe

ciasto twarogowo-kakaowe

Wczoraj przekonałam się o tym, że najlepsze przepisy wychodzą przypadkiem… 🙂 Mając w lodówce twaróg, jajka i kilka dodatków, upiekłam coś, co w sumie trudno nazwać. Jakby ciasto, jakby omlet… w każdym razie jest to coś pysznego, co bardzo Wam polecam! Oto przepis na ciasto twarogowo-kakaowe 🙂 Będziecie zaskoczeni smakiem i prostotą wykonania! Może nam ono posłużyć jako posiłek do kawy czy herbaty, ale także jako pyszne śniadanko. Polecam! 🙂

Ciasto twarogowo-kakaowe – składniki:

  • twaróg półtłusty, 250g,
  • 2 duże jajka (rozmiar L) od szczęśliwej kurki,
  • 4 łyżki mąki (użyłam owsianej),
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub mniej),
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Ciasto twarogowo-kakaowe – sposób przygotowania

  1. Na początek nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Następnie oddziel żółtka od białek i ubij białka na sztywno.
  3. Do miseczki z żółtkami dodaj twaróg, mąkę, kakao, sodę i syrop daktylowy. Wszystko wymieszaj widelcem na gładką masę.
  4. Do kakaowej masy dodaj ubite wcześniej białka i wmieszaj je delikatnie.
  5. Tak przygotowane ciasto wylej do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. U mnie było to małe naczynie żaroodporne o wymiarach 15cm x 23cm.
  6. Piecz ciasto w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
  7. Gotowe ciasto możesz podać np. z owocami i musem kokosowym 🙂

Zachęcam Cię także do wypróbowania innych moich przepisów:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *