Spaghetti z porem, marchewką i szynką

spaghetti z porem, marchewką i szynką

Spaghetti wcale nie musi być nudne! Dzisiaj w pysznej, delikatnej odsłonie z warzywami i szynką. To danie polecam szczególnie najmłodszym, choć zasmakuje na pewno całej rodzinie 🙂 Oto prosty przepis na pyszne spaghetti z porem, marchewką i szynką.

Spaghetti z porem, marchewką i szynką – składniki (4 porcje):

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty, 250g,
  • 1 por,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1/2 cebulki,
  • 10 plasterków polędwicy sopockiej,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 200g śmietanki 18% (czytaj skład i nie kupuj tej z karagenem!),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub po prostu wody,
  • opcjonalnie parmezan do posypania przed podaniem.

Spaghetti z porem, marchewką i szynką – sposób przygotowania

  1. Posiekaj cebulkę oraz szynkę w drobną kostkę.
  2. Pora pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Pomidorki pokrój w ćwiartki.
  4. Makaron ugotuj al dente według przepisu z opakowania.
  5. W głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę i podsmaż cebulkę do zeszklenia.
  6. Następnie dodaj szynkę i całość podsmażaj przez około 2 minuty.
  7. Dodaj pora i marchewkę, zalej całość bulionem lub wodą i duś przez około 5 minut pod przykryciem. Jeśli dodasz tylko wodę, warto doprawić danie szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  8. Następnie dodaj śmietankę oraz pomidorki. Wszystko zamieszaj i gotuj chwilę na małym ogniu aby powstał pyszny i aromatyczny sos.
  9. Już prawie gotowe – wystarczy dodać ugotowany makaron i opcjonalnie posypać danie przed podaniem parmezanem. Palce lizać! 🙂

Jeśli szukasz innych potraw z makaronem, wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *