Krewetki z natką pietruszki i czosnkiem 2

krewetki - szybki i pyszny przepis

Owoce morza… tak pyszne, a niestety tak rzadko goszczą w naszym menu. Zdaję sobie sprawę, że wiele osób po prostu nie wie, jak szybko i pysznie można przyrządzić te smakołyki. Dziś proponuję Wam krewetki z natką pietruszki i czosnkiem. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak rewelacyjny! Sięgam po nie zawsze wtedy, gdy mam mało czasu na przygotowanie jakiegoś dania. One zawsze się udają i smakują wybornie! Przekonajcie się sami 🙂

krewetki z natką pietruszki i czosnkiem

Krewetki z natką pietruszki i czosnkiem – składniki (1 porcja):

  • krewetki 200g (u mnie mrożone),
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta płatków chili,
  • masło klarowane, 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka,
  • szczypta soli i pieprzu.

Krewetki z natką pietruszki i czosnkiem – sposób przygotowania

  1. Krewetki rozmrażam, osuszam, oczyszczam i pozbywam się ogonków.
  2. Czosnek siekam na kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła oraz oliwę i podsmażam przez około 2 minuty czosnek.
  4. Następnie dodaję krewetki i przyprawiam je odrobiną soli, pieprzem i chili. Całość podsmażam przez około 5 minut mieszając co jakiś czas.
  5. Po tym czasie dodaję jeszcze jedną łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki.
  6. Całość trzymam na patelni jeszcze przez około 2 minuty mieszając aby krewetki nabrały aromatu natki pietruszki.
  7. Tak przygotowane krewetki najlepiej smakują z kawałkiem świeżej bagietki i pyszną sałatką, np. z rukoli.

Prawda, że przepis jest banalny, a danie szybkie w przygotowaniu? 🙂 Zachęcam Was do wprowadzenia owoców morza, a właściwie najzdrowszej diety śródziemnomorskiej do swojego menu. Ryby, krewetki, kalmary i inne pyszności powinny gościć na naszych talerzach najlepiej 2-3 razy w tygodniu 🙂

Jeśli wolisz krewetki na ostro, wypróbuj ten przepis.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarzy do “Krewetki z natką pietruszki i czosnkiem