Bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe

bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe

Słodkości lubi chyba każdy z nas ale przecież doskonale wiemy o tym, że musimy eliminować rafinowany cukier z naszej diety! Nie czyni on niczego dobrego w naszym organizmie, a wręcz przeciwnie – prowadzi do nadwagi, otyłości, cukrzycy i wielu innych chorób. Na szczęście istnieją całkiem pyszne słodkości bez cukru dodanego 🙂 Jednym z przykładów są właśnie bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe, do których przygotowania serdecznie Was zachęcam. Robi się je błyskawicznie! Sprawdzą się idealnie zarówno w diecie małych dzieci jak i dorosłych. Polecam je zarówno do zjedzenia w domu przy filiżance herbaty ale także możemy spakować je ze sobą na spacer czy piknik.

bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe
bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe

Składniki na bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe (12 sztuk):

  • 2 dojrzałe banany,
  • 230g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki kakao 100%,
  • 100ml oleju,
  • 100ml mleka.

Jak przygotować bezcukrowe muffiny bananowo-kakaowe?

Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich rozbełtane jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników. Napełniamy ciastem foremki na muffinki do połowy (ja użyłam silikonowych foremek). Pieczemy w rozgrzanym na 190 stopni piekarniku przez około 20 minut. To wszystko 🙂 Prawda, że bardzo łatwy przepis?

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *