Placuszki orzechowe

placuszki orzechowe

Placuszki orzechowe to kolejny z pomysłów na pyszne śniadanko. Sprawdzą się idealnie w jesienne, coraz chłodniejsze dni. W smaku są bardzo delikatne i puszyste o lekko orzechowej nucie. Placuszki są z dodatkiem banana, co daje im także nieco naturalnej słodyczy 🙂 Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Placuszki orzechowe nadają się także dla najmłodszych – nasza Zosia zjadła aż 4 sztuki 🙂

Placuszki orzechowe – składniki (na około 25 sztuk):

  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1/2 szklanki mleka krowiego 1,5% (można użyć roślinnego),
  • 1 jajko,
  • 1 średni dojrzały banan,
  • 3 łyżki masła orzechowego 100% (bez dodatku soli i cukru),
  • 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego do smażenia.

Placuszki orzechowe – sposób przygotowania

  1. Na początek wrzuć kaszę do miseczki i zalej ją mlekiem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 15 minut, aby kasza wchłonęła mleko.
  2. W tym czasie oddziel żółtko od białka i ubij białko na sztywną masę.
  3. Do miseczki z kaszą dodaj żółtko, banana i masło orzechowe. Wszystko zblenduj na gładką masę.
  4. Na koniec dodaj ubite białko i delikatnie wmieszaj łyżką.
  5. Patelnię rozsmaruj równomiernie masłem/olejem i na rozgrzaną nakładaj ciasto za pomocą łyżki.
  6. Smaż placuszki z obu stron przez około 3 minuty na średnim ogniu.

Placuszki można jeść solo i w takiej wersji najłatwiej będzie je podać do rączki najmłodszym 🙂 Można także zjeść je z owocami, np. borówkami i syropem klonowym. Same pyszności! 🙂

Polecam także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *