Omlet twarogowy

omlet twarogowy

Jeśli śledzicie moją stronę od dłuższego czasu, to doskonale wiecie, że jestem fanką omletów 🙂 Tym razem udało mi się przygotować pyszny omlet twarogowy o delikatnym bananowym smaku. Coś wspaniałego dla tych, którzy lubią słodkie ale jednocześnie syte śniadania. Taka propozycja omletu to także super pomysł na posiłek dla malucha. Naszej Zosi bardzo smakował! Oczywiście jest bardzo prosty w przygotowaniu, także rano przed pracą uda Wam się go skonsumować.

omlet twarogowy
omlet twarogowy

Omlet twarogowy – składniki na 1 omlet:

  • 2 jajka,
  • 1 średni banan,
  • 100g twarogu półtłustego,
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia.

Omlet twarogowy – sposób przygotowania

  1. Do miseczki wbij jajka, dodaj banana, mąkę, twaróg i cynamon. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
  2. Patelnię dokładnie wysmaruj olejem lub masłem i poczekaj aż się dobrze rozgrzeje.
  3. Na rozgrzaną patelnię wylej ciasto i przykryj pokrywką.
  4. Smaż omlet przez około 3-4 minuty na średnim ogniu z dwóch stron.
  5. Dzieciom proponuję podawać go bez dodatków – jest pyszny, bananowy i puszysty 🙂 A dorośli mogą spróbować np. z syropem klonowym i płatkami migdałów 🙂

SMACZNEGO! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *