Krem paprykowy z soczewicą

krem paprykowy z soczewicą

Sezon na rozgrzewające zupy uważam za otwarty! Za oknem coraz chłodniej, więc nie wiem jak Wy, ale ja najchętniej sięgam teraz po pyszne zupki 🙂 Dziś mam dla Was propozycję na krem paprykowy z soczewicą. jest to bardzo aromatyczna zupa, przygotowana z wcześniej upieczonej papryki. Jestem pewna, że skradnie Wasze kubki smakowe! Danie nadaje się także dla dzieci, jest delikatna w smaku i bardzo zdrowa za sprawą dodatku czerwonej soczewicy. Pamiętajcie, że nasiona roślin strączkowych powinny gościć w naszych jadłospisach często. Poza tym podstawą tej zupki są papryki – wspaniałe źródło witaminy C! No to koniec pisania, czas zabrać się za gotowanie! 🙂

krem paprykowy z soczewicą
krem paprykowy z soczewicą

Krem paprykowy z soczewicą – składniki na około 4 porcje:

  • 5 czerwonych papryk,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 biała cebulka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 600ml bulionu warzywnego (ja używam kostki warzywnej BIO),
  • szczypta suszonego tymianku,
  • ser mozzarella i natka pietruszki do podania.

Krem paprykowy z soczewicą – sposób przygotowania

  1. Na początek rozgrzej piekarnik na 190 stopni.
  2. Następnie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki wszystkie papryki. Usuń z nich gniazda nasienne.
  3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki papryk.
  4. Każdy z kawałków posmaruj za pomocą specjalnego pędzelka oliwą z oliwek (zużyj około 1 łyżki oliwy).
  5. Tak przygotowane papryki włóż do piekarnika i piecz przez 60 minut. W połowie możesz przewrócić kawałki na drugą stronę aby się zbytnio nie przypiekły.
  6. W garnku rozgrzej masło oraz drugą łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć i podsmaż do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulkę.
  7. Następnie dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty ciągle mieszając.
  8. Po godzinie wyciągnij papryki z piekarnika i odstaw na około 10 minut do wystygnięcia, a po tym czasie obierz je ze skórki. Powinna odchodzić bez problemu.
  9. Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzuć papryki, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw lekko tymiankiem i zalej całość bulionem. Gotuj przez około 10 minut.
  10. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem.
  11. Soczewicę porządnie przepłucz pod wodą i dodaj do zblendowanej zupy. Następnie ponownie gotuj zupę, ale tym razem już z soczewicą, przez około 15 minut, aby nasiona stały się miękkie.
  12. Zupkę podawaj z kawałkami sera mozzarella oraz natką pietruszki.

PYCHOTKA! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *