Babeczki jajeczne z warzywami

babeczki jajeczne z warzywami

Babeczki jajeczne z warzywami to absolutny hit jeśli chodzi o ciekawe „przemycenie” warzyw w diecie małych dzieci. Babeczki wyglądają i są bardzo apetyczne, a małe rączki chętnie po nie sięgają 🙂 W sumie, duże rączki także… Zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu, a także do eksperymentowania z różnymi warzywami. Ja tym razem dodałam do babeczek czerwoną paprykę, zielony groszek i szczypiorek, ale można spróbować je w wersji z innymi warzywami 🙂

babeczki jajeczne z warzywami
babeczki jajeczne z warzywami

Babeczki jajeczne z warzywami – składniki (na 10 sztuk):

  • 5 jajek,
  • 3 łyżki zielonego groszku konserwowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
  • do wykonania babeczek potrzebne są także sylikonowe foremki.

Sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a zielony groszek porządnie przepłucz.
  3. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj.
  4. Do każdej foremki wrzuć trochę groszku i papryki.
  5. Zalej warzywa jajkiem (proporcjonalnie, aby wystarczyło na 10 foremek).
  6. Na koniec posyp każdą z porcji szczypiorkiem.
  7. Zapiekaj babeczki przez około 20 minut, a po tym czasie odstaw na chwilę do wystygnięcia i wyciągnij z foremek.

SMACZNEGO! 🙂

Takie babeczki to fajny pomysł na śniadanie lub kolację. Szczerze polecamy, u nas sprawdzają się doskonale!

Spróbujcie także pysznych, puchatych kluseczek z kaszy manny 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *