Placuszki jogurtowe – bezglutenowe 4

placuszki jogurtowe - bezglutenowe

Placuszki jogurtowe – bezglutenowe, to idealna propozycja śniadaniowa zarówno dla maluchów, jak i dorosłych. Akurat w tym przepisie użyłam mąki jaglanej, zatem bez problemu mogą je konsumować osoby nietolerujące glutenu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z tego prostego przepisu na pyszne placuszki 🙂

Placuszki jogurtowe – bezglutenowe – składniki na około 25 sztuk:

  • 1 średni dojrzały banan,
  • 370ml jogurtu naturalnego (duże opakowanie),
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • szczypta cynamonu,
  • około 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno.
  2. Do miseczki z żółtkami dorzucamy jogurt naturalny, banana i rozgniatamy go widelcem.
  3. Następnie dodajemy mąkę oraz cynamon i dokładnie mieszamy całość widelcem.
  4. Na koniec dodajemy ubite białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  5. Patelnię delikatnie ale równomiernie smarujemy olejem/masłem i gdy jest już rozgrzana – nakładamy łyżką porcje ciasta.
  6. Placuszki smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 minuty z każdej strony.
  7. Propozycja podania, np. banany i słonecznik – tak było u nas 🙂 Ale zajadajcie je z czym tylko chcecie 🙂

My uwielbiamy rozpoczynać dzień takimi placuszkami. Jest to fajny pomysł śniadania także dla maluchów, a nawet można z powodzeniem zapakować kilka i zabrać ze sobą na spacer i zajadać się nimi w dalszej części dnia. Polecamy 🙂

Wypróbujcie także inne placuszki mojego autorstwa:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarzy do “Placuszki jogurtowe – bezglutenowe