Pieczone ziemniaczki

pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki to wspaniały dodatek do dań obiadowych, choć mogą z powodzeniem także służyć za osobne danie. Wtedy warto konsumować je z pysznym sosem, np. koperkowym, czy czosnkowym.

Pieczone ziemniaczki mogą także spokojnie być podawane najmłodszym. Akurat te z mojego przepisu mają bardzo delikatny smak, myślę, że Waszym dzieciom także zasmakują.

Pieczone ziemniaczki – w jaki sposób je przyrządzić

Potrzebujesz:

  • 500-700g ziemniaczków (lepiej mniejszych),
  • 2 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego,
  • mała szczypta soli,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Ziemniaczki obierz, umyj i osusz.
  3. Następnie pokrój ziemniaczki w ćwiartki.
  4. W miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą masło, oliwę oraz przyprawy.
  5. Wrzuć ziemniaczki do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i dodaj do nich oliwę z przyprawami.
  6. Bardzo dokładnie wymieszaj ziemniaczki z oliwą i przyprawami, tak aby były doprawione z każdej strony. Dzięki temu będą bardzo aromatyczne.
  7. Naczynie z ziemniaczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ziemniaczki przez 40-50min. Ważne, aby w tym czasie mniej więcej co 10-15min wymieszać ziemniaczki łyżką aby zmieniły swoje położenie.

Może skusisz się także na inne propozycje obiadowe, sprawdź:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *