Goitrogeny w schorzeniach tarczycy. Czy powinniśmy się ich bać?

1.1K

Okazuje się, że wiele pokarmów powszechnie uważanych za zdrowe, niestety może mieć negatywny wpływ na pracę tarczycy. Niektóre z nich mogą hamować jej pracę i przyczyniać się do niedoczynności tarczycy. Pokarmy te zawierają substancje antytarczyczne zwane goitrogenami. Dziś zapraszam Was do kolejnego artykułu poświęconemu problemom hormonalnym. Goitrogeny w schorzeniach tarczycy. Czy powinniśmy się ich bać?

Goitrogeny a schorzenia tarczycy

Czym są goitrogeny?

Goitrogeny są substancjami antyodżywczymi, które zaburzają wchłanianie jodu, czyli pierwiastka, który umożliwia tarczycy produkcję hormonów. Normalnie jod jest dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Natomiast jeśli żywność zawiera dużą ilość goitrogenów, to może dojść do zaburzeń produkcji i wydzielania hormonów przez tarczycę. Goitrogeny zakłócają wchłanianie jodu, produkcję i funkcje hormonu tarczycy, a ponadto mogą także spowodować powstanie wola. Wole wywołane toksynami z pokarmów nazywamy wolem toksycznym. Osoby zmagające się z Hashimoto powinny zwrócić szczególne uwagę na goitrogeny zawarte w żywności.

Gdzie znajdziemy goitrogeny?

Wszystkie rośliny z rodziny krzyżowych (kapustowate) zawierają goitrogeny. Należą do nich:

  • kapusta,
  • kalafior,
  • brukselka,
  • brokuła,
  • rzepa,
  • kalarepa,
  • jarmuż,
  • rzodkiewka,
  • chrzan.

Także rośliny strączkowe zawierają goitrogeny. Są to:

  • soja,
  • zielony groszek,
  • soczewica,
  • fasola.

Substancje goitrogeniczne znajdziemy także w:

  • rzepaku,
  • siemieniu lnianym.

Czy w takim razie mając problemy z tarczycą, należy unikać tych wszystkich produktów?

Na szczęście większość goitrogenów jest wrażliwa na wysoką temperaturę i ulega neutralizacji podczas gotowania. Także proces fermentacji obniża aktywność goitrogeniczną. W czasie gotowania lub fermentacji toksyny goitrogeniczne ulegają znacznemu zmniejszeniu lub wręcz całkowitej eliminacji i stają się bezpieczne do spożycia. Zatem mając schorzenia tarczycy, nie ma konieczności rezygnowania z wymienionych produktów zawierających goitrogeny. Trzeba natomiast pamiętać o odpowiedniej obróbce termicznej i nie spożywać ich w formie surowej, a raczej gotowanej i przygotowanej na parze.

Problematyczne nasiona roślin strączkowych

Ze wszystkich pokarmów goitrogenicznych, to właśnie one stanowią największe zagrożenie. Substancje antytarczyczne zawarte w soi nie ulegają zniszczeniu podczas gotowania. Naukowcy udowodnili, że proteiny sojowe (izoflawony) hamują zdolność tarczycy do wytwarzania hormonów. Proteiny sojowe połączono nawet z autoimmunologiczną chorobą tarczycy. Niestety izoflawony znajdziemy w wielu produktach spożywczych, wystarczy poczytać etykiety np. zakupionych wędlin.

Podsumowując

Mam nadzieję, że powyższy artykuł będzie dla Ciebie pomocny 🙂
Warto wiedzieć, że wiele pozornie zdrowych produktów może nam szkodzić. Dlatego jeśli chcesz mieć pewność, że odżywiasz się prawidłowo i nie szkodzisz swojemu organizmowi, skorzystaj z mojej oferty 🙂

Nie wiesz, co jeść mając Hashimoto? Mam dla Ciebie kilka pysznych propozycji niezawierających kłopotliwych goitrogenów. Spróbuj 🙂

  1. Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry
  2. Gryczotto z pieczarkami
  3. Gotowana kasza jaglana z jabłkiem

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij