Pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami


Kasza z warzywami to jeden z tych obiadów, który robi się błyskawicznie i zawsze dobrze smakuje 🙂 Tym razem połączenie kaszy pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, do tego aromatyczny czosnek i pyszne danie gotowe 🙂 Opcja dla zabieganych jak znalazł! Danie sprawdzi się także jako kolacja na ciepło 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy pęczak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6-8 suszonych pomidorów w zalewie,
  • szpinak mrożony lub świeży, około 70g,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.

Kaszę ugotuj według przepisu z opakowania.
W głębokiej patelni rozgrzej olej oraz masło, podsmaż pokrojony drobno czosnek. Dodaj liście szpinaku i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na małym ogniu do czasu, aż szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i całość wymieszaj. Dopraw słodką papryką.

 

SMACZNEGO! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *