Pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Danie z kaszą pęczak by natka-pietruszki.pl

Kasza z warzywami to jeden z tych obiadów, który robi się błyskawicznie i zawsze dobrze smakuje 🙂 Tym razem połączenie kaszy pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, do tego aromatyczny czosnek i pyszne danie gotowe 🙂 Opcja dla zabieganych jak znalazł! Danie sprawdzi się także jako kolacja na ciepło 🙂

Pęczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki (2 porcje):

  • 1 woreczek kaszy pęczak,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6-8 suszonych pomidorów w zalewie,
  • szpinak mrożony lub świeży, około 70g,
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.

Kaszę ugotuj według przepisu z opakowania.
W głębokiej patelni rozgrzej olej oraz masło, podsmaż pokrojony drobno czosnek. Dodaj liście szpinaku i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na małym ogniu do czasu, aż szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i całość wymieszaj. Dopraw słodką papryką.

 

Szukasz innych pomysłów na kaszę? Polecają się także:
1. Kasza gryczana z pieczarkami
2. Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami

Lub na słodko – kasza jaglana w słodkiej wersji.

SMACZNEGO! 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *